Jaarlijkse gezondheidscontrole & vaccinatie

De tijd dat een vaccinatieschema identiek was voor elke hond en elke kat ligt achter ons. Meer en meer wordt gekeken naar de levensstijl van het huisdier om te weten welke vaccins op welk moment gegeven moeten worden.

Van bepaalde aandoeningen waartegen tijdens de vaccinatie beschermd wordt is ondertussen geweten dat deze bescherming meerdere jaren aanhoudt. Ook bij katten is dit zo, maar is dit vaak ook afhankelijk of de kat een hoger risico loopt door bijvoorbeeld naar een kattenpension te gaan tijdens de vakantie van de baasjes.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Wat wel belangrijk blijft is de jaarlijkse gezondheidscontrole. Dit is immers de enige manier om ervoor te zorgen dat een aandoening bij uw huisdier op een snelle manier opgemerkt wordt. Elk jaar wordt de gezondheid van je huisdier vergeleken met die van het jaar voordien.

Blijft het gewicht constant? Zijn er geen veranderingen aan de vacht? Hoe zit het met de dichtheid van de urine? Zou het kunnen dat je hond meer drinkt dan vroeger? Slechts enkele vragen die nodig zijn voor een goede opvolging.

Risicoprofiel

Tijdens deze gezondheidscontrole wordt dan gekeken naar de levensstijl van je huisdier. Komt die met veel soortgenoten in contact? Een binnenhuiskat op het derde verdiep heeft andere behoeften dan een kat die altijd op jacht is. Ook bij honden zit er veel verschil op levensgewoontes. Een jachthond kan andere behoeftes hebben dan een chihuahua die dagelijks een ander pakje aantrekt.

Afhankelijk van het risicoprofiel komen er bepaalde vaccinaties bij of vallen bepaalde vaccinaties af. Ook wordt er gekeken welke vaccinaties jaarlijks nodig zijn en welke misschien maar om de 2 of 3 jaar gegeven moeten worden.

Het basisschema voor de vaccinatie van de hond of de kat dient vooral voor de pups en kittens om een goede basis te leggen. Nadien wordt er dus best gekeken naar de levensstijl.

Vaccinatie bij andere gezelschapsdieren

Meer en meer worden ook konijnen beschermd tegen twee virale aandoeningen. De ene is een oorzaak van plotse sterfte (zonder andere symptomen) en de andere veroorzaakt een pijnlijke aandoening die vaak de dood tot gevolg heeft. Ook konijnen komen dus meer en meer langs voor een jaarlijkse gezondheidscontrole waarbij de vaccinaties op peil gehouden worden.

Naast konijnen worden ook fretten en duiven regelmatig gevaccineerd op onze praktijk.

Andere diensten

Operaties

De meest courante operaties worden regelmatig in de praktijk uitgevoerd. Een sterilisatie of castratie, verwijderen van tumoren, keizersnede, …

Tandheelkunde

Tandheelkunde start met preventie. Een ruim assortiment is bij ons in de praktijk voorhanden om te voorkomen dat er tandproblemen bij je huisdier ontstaan. Met deskundig advies kan u van start gaan voor het onderhouden van het gebit van je huisdier. 

Medische beeldvorming

Bij medische beeldvorming zijn er verschillende technieken die er bestaan. Het doel van al deze technieken is om meer te weten te komen over een eventuele aandoening. 

Cygnusshop

De praktijk heeft ook een webshop waar je alle producten die te koop zijn in de praktijk (met uitzondering van geneesmiddelen) kan terugvinden. Wil je weten wat er allemaal bestaat, snuister dan rond op Cygnusshop.

Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruikt gemaakt van laserstralen. Dit zijn lichtstralen met een bepaalde golflengte, die de eigenschap hebben om tot op een bepaalde diepte door te dringen in weefsels en daar een effect uit te oefenen.

Preventie & Advies

Preventieve diergeneeskunde begint op zeer jonge leeftijd. Nadat je een huisdier in huis gehaald hebt kom je er best eerst mee langs de dierenarts.

Diagnose & behandeling

Wanneer je huisdier ziek is moet er eerst een correcte diagnose gesteld worden. Dit kan door goed te luisteren naar de eigenaar en een uitgebreid algemeen onderzoek. Door voldoende tijd te spenderen aan uw huisdier wordt er gewerkt naar een juiste diagnose.

Medicatie & voeding

Na het stellen van een correcte  diagnose dient vaak medicatie gegeven te worden. In de praktijk is een ruime voorraad aan medicatie waardoor deze meteen na het stellen van een diagnose meegegeven kan worden.

Hospitalisatie

De hospitalisatie is er voor patiënten die na een operatie in alle rust moeten ontwaken. Daarnaast zullen sommige dieren een tijdje in de hospitalisatie verblijven wanneer ze te ernstig ziek zijn om thuis aan te sterken. 

Kwaliteitsvolle diergeneeskunde is onze missie

015 / 762 764

Paul Van Roosbroecklaan 46, Heist-op-den-Berg